O MLÝNĚ A O NÁS

„Úlohou výchovy je probudit v člověku génia.“

Pýthagorás (Πυθαγόρας) 570 - 510 př. n.l.

O nás

Jsme různorodá skupina lidí, přátel a.známých, obojího pohlaví (i.když muži převažují); různých tvarů, temperamentu, chutí a.osobního vkusu; někdo děti má, někdo se teprve chystá.

Spojuje nás TOUHA a.VŮLE věnovat se dětem, ukázat jim svět, jak jej vnímáme a.žijeme my. Život, jak jej milujeme a.sdílíme.

A také DŮVĚRA. Že život stojí za.to; důvěra k sobě navzájem, ke.světu, k.lidem. Že je dost takových, kteří jsou jako my. Takových, kteří rozumí tomu, co a.jak děláme a.proč to děláme, a.proto přijedou a.zúčastní se.

A HUMOR. Laskavý, černý, jemný, prostoduchý, kanadský, na.hraně; ironie, sarkasmus. Všechen je nám blízký, žádného se nebojíme.

Náš tým

MARTIN  - chemický inženýr; zdravotník, přírodovědné programy s chemií, fyzikou a.matematikou, pokusy všeho druhu

EVA - matka velké rodiny, emoční tlumočnice; domácí porody, domácí vzdělávání, domácí kosmetika, domácí chleba

PETR - pedagog a ředitel ZŠ; znalec místní historie a průvodce Jindřichovým Hradcem

ZUZANA - inženýrka stavitelka; vedoucí kompostu

MÍRA - vzděláním a prací ornitolog, ve volném čase - ornitolog; včelař,  skautský vedoucí a.pikenýr

MARTINA - inženýrka ekonomka; přírodní zahrady, http://prirodnizahrada.com/

JARDA - technik; stroje, přístroje, zařízení, zázemí technických programů - modelová železnice, zpracování fotografií po.staru i.po.novu, filmový střih

DAVID - projektový pracovník a pěstitel; výroba provazů a.šňůr, záhony a byliny - permakultura

RICHARD - ochranář - ekolog; opora kuchyně

O spolku

Spolek jsme založili v roce 2005, abychom se věnovali tvorbě programů, táborů a.jiných volnočasových aktivit pro.nadané děti. Mlýn jsme dostali darem od jednoho z.našich členů (2010) a.s.podporou Evropských fondů a.SFŽP (90%) jej zrekonstruovali do.dnešní podoby (2014). A.pokračujeme dál.

HISTORIE MLÝNA

Mlýn i.s.budovou dnešního přírodovědného centra byl postaven na začátku 19. století. Před.koncem 19. století v.něm byl instalován parní stroj. Po.zdražení uhlí mlýn střídal majitele a.za.první republiky mlýn koupilo Hospodářské družstvo ku.zvelebení lnářství. Ve.mlýně byla zpracovna lnu, barvírna, tkalcovna.

V roce 1920 zde byla postavena první elektrárna s.Francisovou turbínou a.roku 1937 byl pořízen plně kovový stroj, který je funkční dodnes. Po znárodnění se dostaly budovy pod.správu n.p..Mlýny Pardubice. Postupně zde byl mlýn, sklady a míchárny krmiv a.nakonec záložní vojenský mlýn pod.správou civilní obrany. Po.roce 1989 převzalo správu budov ZD Rodvínov.

Po.několika neúspěšných jednáních s.kupci bylo v.druhé polovině 90. let z.hlavní budovy odstraněno mlecí zařízení a.ostatní vybavení. Budovy byly nakonec prodány soukromému majiteli, který menší budovu daroval spolku ke.zřízení centra. V roce 2009 byl zpracován projekt rekonstrukce budovy a.za.podpory z.Operačního programu Životní prostředí PO7 v.letech 2011 - 2014 jsme centrum zrekonstruovali.

Jsme členem krajské sítě environmentálních center Jihočeského kraje KRASEC a.Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina.